Adaptation to Climate Change in Afro-descendant and Awá Populations of the Colombian-Ecuadorian Border: An Approach from Food Security

Authors

  • Karla Solis Charcopa Pontificia Universidad Católica del Ecuador- Esmeraldas
  • Mérida E. Ortiz Castro Pontificia Universidad Católica del Ecuador- Esmeraldas
  • Eduardo Rebolledo Monsalve Pontificia Universidad Católica del Ecuador- Esmeraldas
  • Freddy Quiroz Ponce Pontificia Universidad Católica del Ecuador- Esmeraldas

Keywords:

Climate change, Afro-Ecuadorian, Awá, food safety

Abstract

The effects of climate change impose significant challenges on everyone, affecting social, environmental, and economic aspects. In particular, rural areas, which have higher rates of poverty, lower education levels, limited access to employment, and inadequate healthcare, are disproportionately affected, leading to a lower quality of life for these populations. Communities living along the Ecuador-Colombia border are among those who have contributed the least to climate change; instead, they are making significant contributions to combating it. However, they also suffer the most from its consequences due to environmental impacts. This research is the result of the project "Building Adaptation Capacity Through Food Security and Nutrition Actions in Vulnerable Afro-Ecuadorian and Indigenous Communities in the Ecuadorian-Colombian Border Region," funded by the World Food Program and executed by the Pontifical Catholic University of Ecuador Esmeraldas Campus in collaboration with community participation through its base organizations: the Afro-Ecuadorian region of Northern Esmeraldas (CANE) and the Federation of Awá Centers of Ecuador (FCAE).

References

Enríquez, F. (2015). Seguridad Alimentaria: Responsabilidad de los Gobiernos Autónomos. Quito-Ecuador: Abya-Yala.

Food and Agriculture Organization (FAO), Organización Panamericana de la Salud (OPS), World Food Programme (WFP), & Organización Mundial de la Salud (OMS). (2018). Panorama de la seguridad alimentaria y nutricional en América Latina y el Caribe 2018. Santiago. https://www.unicef.org/lac/media/4261/file/PDF%20Panorama%20de%20la%20seguridad%20alimentaria%20y%20nutricional%202018.pdf

Ministerio del Ambiente, Agua y Transición Ecológica. (2023). Plan Nacional de Adaptación al Cambio Climático del Ecuador 2023-2027. Quito-Ecuador.

Moya, A. (2010). Altas Alimentario de los Pueblos Indígenas y Afrodescendientes (Tomo I La Sierra). Quito. MIES.

Moya, A. (2013). Atlas Alimentario de los Pueblos Indígenas y Afrodescendientes del Ecuador (Tomo II La Costa). Quito: MIES.

Salinas González, H. (2012). La granja integral agroecológica: una alternativa para la seguridad alimentaria de las familias campesinas en el Azuay (Tesis de grado. Universidad de Cuenca). Repositorio Institucional Universidad de Cuenca: https://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/3274/1/TESIS.pdf

Salinas Ríos, M. (2015). Determinar el nivel de adaptabilidad y vulnerabilidad de los sistemas de producción agroecologica y otros sistemas de producción de las familias de la parroquia San Joaquin del cantón Cuenca, provincia del Azuay (Tesis de maestría. Universidad Politécnica Salesciana). Repositorio Universidad de Cuenca. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/8225/1/UPS-CT004919.pdf

Salinas-Castro, R. V., Cevallos, W., & Levy, K. (2020). Afrodescendientes e indígenas vulnerables al cambio climático: desacuerdos frente a medidas preventivas estatales ecuatorianas. Íconos - Revista De Ciencias Sociales, (66), 107–129. https://doi.org/10.17141/iconos.66.2020.4012

Tamayo Jarrín, C. (2010). Plan de Manejo de conflictos socioambientales en las comunidades indigenas de la zona norte de la Provincia de Esmeraldas- comunidad Awá (Tesis de maestría. Universidad Andina Simón Bolívar). Repositorio Universidad Andina Simón Bolívar Sede Ecuador: https://repositorio.uasb.edu.ec/bitstream/10644/2301/1/T0921-MRI-Tamayo-Plan%20de%20manejo.pdf

World Food Programme. (2023). Buenas prácticas y lecciones aprendidas del Construcción de capacidades de adaptación al cambio climático a través de acciones de Seguridad Alimentaria y Nutricional en comunidades vulnerables Afrodescendientes e indígenas en la zona fronteriza colombo-ecuatoriana. Quito-Ecuador. https://www.adaptacioncc.com/genero-adaptacion/buenas-practicas

Published

2024-11-21

How to Cite

Solis Charcopa, K., Ortiz Castro, M. E., Rebolledo Monsalve, E., & Quiroz Ponce, F. (2024). Adaptation to Climate Change in Afro-descendant and Awá Populations of the Colombian-Ecuadorian Border: An Approach from Food Security. Revista Científica Hallazgos21, 9(3), 275–283. Retrieved from https://revistas.pucese.edu.ec/hallazgos21/article/view/670

Issue

Section

Artículos Originales